Kup teraz
Dodano: 2016-10-05

Maksymalnie skuteczna utrata tłuszczu Ocena: 5/5 Ilość głosów: 2

Utrata tkanki tłuszczowej wymaga od człowieka więcej niż tylko dobrych chęci i wstępnej motywacji. Niemal każdy może się pochwalić tymi dwoma czynnikami, jednak tylko nieliczne osoby posiadają wystarczająco wiedzy i samozaparcia, aby osiągnąć sylwetkę godną greckiego boga. Redukcja obwodu pasa wymaga wprowadzenia do swojego harmonogramu zarówno zmian dietetycznych, jak i treningowych. Dokładne kroki, jakie należy przedsięwziąć w celu redukcji tłuszczu, są opisane w poniższym tekście.

SPIS TREŚCI:
1. Podstawa – dieta!
2. Dobór ilościowy produktów
3. Dobór jakościowy produktów
4. Trening
 
1. Podstawa – dieta!
Należy zdać sobie sprawę, że u podstaw każdej udanej przemiany leży odpowiednio skonstruowana dieta. Nawet jeśli nasza aktywność fizyczna w przeciągu dnia jest bardzo wysoka, dodatkowo dbamy o właściwą technikę ćwiczeń oraz ich intensywność, to ciągłe dokonywanie złych wyborów żywieniowych sprawi, że sylwetka będzie się stawała bardziej i bardziej zatłuszczona.

Taka informacja wynika z empirycznych doświadczeń wielu milionów osób, a także z fundamentalnych praw fizyki rządzących naszym światem. Głównym determinantem masy ciała żywego organizmu jest pierwsza zasada termodynamiki Newtona, z której wynika, że ilość energii zgromadzona wewnątrz organizmu jest uzależniona od ilości energii dostarczanej oraz energii spożytkowanej.

Źródłem energii dla naszego organizmu jest pożywienie, dlatego jeśli spożywamy nadmiar pokarmów, szczególnie wysokokalorycznych takich jak pizza, lody i słodycze – to dochodzi do stworzenia nadwyżki kalorycznej. Nadmiar energii jest wtedy składowany, głównie w postaci tkanki tłuszczowej, chociaż niewielka część pozwoli też na zwiększenie przekroju poprzecznego włókien mięśniowych.

Łatwość spożycia wysokokalorycznych produktów sprawia, że nawet duża ilość aktywności fizycznej nie pozwala na utratę tkanki tłuszczowej – dlatego dieta to 70% sukcesu!

2. Dobór ilościowy produktów
Jak wspomniano powyżej, bardzo ważne jest, aby całkowita kaloryczność diety nie przekraczała naszego wydatku energetycznego – oczywiście pod warunkiem, że naszym celem jest utrata kilogramów!

W tym celu warto jest sprawdzać dokładną kaloryczność spożywanego jedzenia oraz ściśle ją kontrolować. Warto także zadbać o dobór makroskładników, czyli białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Odpowiednie proporcje tych 3 elementów pozwalają na maksymalizację tempa utraty tłuszczu oraz maksymalizację nasycenia poposiłkowego.

Białko powinno być dostarczane w ilości około 2 gramów na kilogram masy ciała. Wiele osób czuje potrzebę zwiększenia podaży białka, jednak jego nadmiar w diecie prowadzi do zakwaszenia organizmu i ogólnego pogorszenia witalności. Podaż węglowodanów i tłuszczu jest sprawą znacznie bardziej indywidualną, którą należy rozważać na podstawie typu sylwetki, zatłuszczenia oraz obecnego etapu diety redukcyjnej.

3. Dobór jakościowy produktów
Nasz organizm jest czymś więcej niż tylko rozbudowanym kalkulatorem, który postrzega jedzenie jako nośnik kalorii wyrażonej w danej liczbie, odejmuje ilość kalorii spalonych i daje wynik w postaci utraconej tkanki tłuszczowej. Poszczególne składniki zawarte w pożywieniu wpływają na ścieżki metaboliczne i decydują o sposobie utylizacji dostarczanych kalorii. Nawet w warunkach odpowiedniego doboru kalorii i makroskładników możliwe jest, że niewłaściwy dobór składników z diety będzie prowadził do akumulacji tłuszczu.

Priorytetowo należy zadbać o eliminację wszelkich produktów przetworzonych takich jak fast-foody i słodycze. To powinno być jednak relatywnie oczywiste. Jednak niektóre produkty tworzą jedynie pozory zdrowotności, w rzeczywistości będąc niekorzystne dla sylwetki. Wśród przykładów można wymienić wszystkie produkty zawierające pszenicę i kukurydzę. Innymi produktami o niskiej jakości są wieprzowina, nabiał oraz produkty zawierające soję.

Obecność glutenu w diecie może być kolejnym elementem, który prowadzi do degradacji sylwetkowej. W celu uzyskania optymalnych wyników warto zadbać o eliminację wszystkich powyższych składników.

4. Trening
Dieta to podstawa, ale trening też jest immanentną częścią udanej redukcji. Aktywność fizyczna jest stymulantem dla mobilizacji i spalania kwasów tłuszczowych, dodatkowo pozwala na zwiększenie kalorii spalanych w przeciągu dnia.

W planie treningowym warto uwzględnić od 2 do 5 sesji treningu siłowego. Chociaż tego typu aktywność fizyczna kojarzona jest z rozbudową tkanki mięśniowej, to w rzeczywistości jest elementarna dla każdej osoby chcącej poprawić kompozycję sylwetki. Trening siłowy pozwala spalić dużo kalorii, a dodatkowo wprowadza zmiany w gospodarce hormonalnej, które sprzyjają lipolizie i oksydacji tłuszczów – dwóm procesom niezbędnym do pozbycia się tłuszczu.

Do listy wykonywanych aktywności fizycznych warto jest dodatkowo doliczyć treningi o charakterze aerobowym, takie jak jazda na rowerze lub bieg pod górkę. Takie aktywności wykonywane przy odpowiedniej intensywności odpowiadającej 65% tętna maksymalnego są świetnym dodatkiem do programu odchudzającego.

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane

pierwsza zasada termodynamiki Newtona - bez komentarza :D

OdpowiedzAnuluj dodanie odpowiedzi